Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
A bájos domb, ahol boldogabbak és tovább élnek az emberek

A bájos domb, ahol boldogabbak és tovább élnek az emberek

/ 2013.02.14., csütörtök 14:03  Forrás: a válasz.hu/

Amikor Ellsworth Wareham betöltötte a kilencvenedik életévét, úgy döntött, hogy új kerítésre van szüksége a házának, a kaliforniai Loma Lindában. A városka - amelynek neve spanyolul bájos dombot jelent - igencsak kedves és szép település. Ahelyett azonban, hogy iparost hívott volna - mint ahogyan azt egyébként valószínűleg minden más kilencvenéves tenné -, Wareham elkocogott a boltba, megvásárolta az alapanyagot, és összeeszkábálta magának a csinos fakerítést. Aztán másnap bement a kórházba, hogy megoperálja egyik páciensét: a kilencvenéves orvos nyitott szívműtéttel hozta rendbe ötvenéves betegét.

Történetét Dan Buettner vetette papírra, abban a könyvben, amely a napokban jelent meg az Egyesült Államokban, s amelynek a címe: „Leckék a hosszabb életről azoktól, akik a legtovább élnek".

Ellsworth Wareham ma 98 éves, és igazán gazdag és mozgalmas élete volt: a II. világháborúban torpedórombolón szolgált, Okinawa partjainál tájfun közepette vette ki a hánykolódó hadihajón az egyik tiszt vakbelét, aztán az ötvenes években az elsők között végzett nyitott szívműtéteket, majd tagja volt annak az amerikai orvoscsoportnak, amelyik az első nyitott szívműtéteket végezte Pakisztánban.

Egyszóval, Wareham doktor tartalmas életet mondhat magáénak. És egészséges életet is. Midőn középkorú lett úgy döntött, hogy vigyáz az érrendszerére és vegetáriánus lesz. Nem kellett nagy kísértésekkel megbirkóznia, hiszen Loma Lindában az egyik legnagyobb élelmiszer-áruházban nem árulnak húst! Egy nemzedékkel korábban pedig bármely élelmiszerboltban nehéz volt húsra találni. Mint ahogyan alkoholt sem nagyon árulnak, és a dohányzást az egész városban betiltották (mármint nyilvános helyen). Nem véletlen, hogy ezen a kaliforniai „bájos dombon" a gyorséttermek is alig tudnak megkapaszkodni. Nincsenek is.

Loma Linda azonban nem valamiféle bohém ifjúsági tanya, óh, nem! Sőt: sok az idős, mi több, nagyon idős ember. A városkában élők életkora általában öt-hét évvel hosszabb, mint az amerikai átlag. És felmérések szerint az itt élők nemcsak egészségesebbek, hanem boldogabbak is mint honfitársaik, Amerika más vidékein. A magyarázat: a táplálkozásuk, az életmódjuk és az életfilozófiájuk.

Mindez nem választható el a ténytől, hogy itt él a világ egyik legintenzívebb hetednapi adventista közössége.

A kereszténység e konzervatív ágát az Egyesült Államokban az 1800-as évek közepén alapították meg. A Hetednapi Adventista Egyház híveinek lélekszáma világszerte csaknem húszmillióra tehető, s ez az úgynevezett harmadik világ egyik leggyorsabban terjedő keresztény (protestáns) felekezete. (Magyarországon körülbelül ötezren élik életüket a hetednapi adventisták hite szerint.) Szervezetük képviseleti renden alapul, vezetőik pozíciói nem állandóak, a helyi gyülekezetek élén presbiter áll. A hívek pénteken este és - a többi keresztény egyháztól eltérően - szombaton gyűlnek össze istentiszteletekre. (Hitük szerint egyébként a hét hetedik napja, vagyis a pihenés napja, nem a vasárnap, hanem a szombat.) S ami - legalábbis a hosszú élet és a boldogság szempontjából - lényeges, hogy ez a felekezet az egészséges életmódot várja el híveitől, mert szilárd a hitük abban is, hogy ez segít a hit megtartásában.

Ez az egyik legfőbb magyarázata annak, hogy Ellsworth Wareham doktor és sok szomszédja és barátja Loma Lindában igencsak egészséges és hosszú életű, kiegyensúlyozott és boldog. Dr. Daniel Giang, a városka egyetemi egészségügyi központjának orvosa az egyik amerikai folyóiratnak így fogalmaz: „az adventisták abban hisznek, hogy a test és a lélek egy". Randy Roberts, Loma Linda egyik gyülekezetének tiszteletese Pál korinthusiakhoz írt egyik levelét idézi, melyben Pál az emberi testről beszél, s azt mondja: „ti vagytok a Szentlélek temploma. Tehát bármit tesztek a testetekkel, azt Isten dicsőségére teszitek".

A hetednapi adventisták - a muszlimokhoz és a zsidókhoz hasonlóan - távol tartják magukat a tisztátalannak minősített állatok húsától, így például nem esznek disznóhúst. Sok hetednapi adventista vegetáriánus, fizikailag aktív, vagyis sportol, és rendszeresen részt vesz a közösségi életben. Vagyis életstílusuk meglehetősen sajátos, és eltér az átlag-amerikai életstílusától. Az amerikai lakosság több mint egyharmada ugyanis dagi, dohányzik és iszik. A dohányzást, a szeszes italok és a koffein, valamint bizonyos fűszerek fogyasztását a hetednapi adventisták hitelvei - tiszteletteljesen fogalmazva - nem bátorítják. (Egyébként az alkohol és a kávé fogyasztását a mormonok sem helyeslik, Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben - a mormonok „fővárosában" - szinte lehetetlenség olyan presszót, cukrászdát vagy éttermet találni, ahol presszókávét szolgálnak fel.)

Sajátos életstílusukat a tudósok régóta tanulmányozzák. Az NIH (az Országos Egészségügyi Intézet) és az Amerikai Rákbetegség Társaság a hatvanas évek óta figyeli az adventisták étkezési szokásait, életstílusát, betegségeit, és következtetéseik igencsak figyelemre méltóak.

Loma Linda az Egyesült Államoknak az a városkája, ahol a legmagasabb az átlagéletkor. Míg az amerikai nők életkorának átlaga nyolcvanegy év, addig a vegetáriánus nők Loma Lindában átlagosan nyolcvanhat évet élnek. Míg az amerikai férfiak átlagéletkora hetvenhat év, addig Loma Linda adventista férfi-hívei minimum nyolcvanhárom évig élnek. A rákbetegség okozta halálozások hatvan (!) százalékkal kisebb arányban fordulnak elő a „bájos dombon", mint Kaliforniában. Ez az arány a nők esetében még kedvezőbb: hetvenöt százalék. A szívkoszorúér-betegségekből eredő halálozás szintén jóval alacsonyabb: a férfiak esetében hatvanhat százalékkal kevesebben halnak meg e betegségben, mint, mondjuk, Kalifornia más vidékein, s a nők körében ez az arány is jóval-jóval kedvezőbb, kilencvennyolc százalék!

Dan Buettner - aki a National Geographic munkatársa - ezért nevezte új könyvében az egészség és a hosszú élet fellegvárának Loma Lindát.  S kell-e mondani: a fizikai egészség jótékonyan befolyásolja a szellem és a lélek kiegyensúlyozottságát is. Ez pedig vitathatatlanul a boldogság egyik forrása.