Amerikai teljes kiőrlésű búzakalács |
Amerikai teljes kiőrlésű búzakalács
1 csomag élesztőpor vagy 25 g friss élesztő 2 dl meleg víz 8 dl teljes kiőrlésű búzaliszt 6 evőkanál olívaolaj 3-4 evőkanál méz 1 kávéskanál só 1 késhegynyi por alakú C-vitamin (aszkorbinsav) 1 nagy marék diákcsemege (mazsola, mogyoró, mandula) 2-3 kanál karobpor (elhagyható)
A porélesztőt keverjük bele a meleg vízbe, majd adjuk hozzá a szárazanyagokhoz, és dagasszunk belőle tésztát. (Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet.) Dagasztás után meleg helyen hagyjuk pihenni a tésztát 1 órán keresztül, majd tegyük bele egy kis méretű, magas falú tepsibe, és 180 °C-on süssük meg 40-50 perc alatt, tűpróbáig. Az aszkorbinsav hozzáadásával ezt a kalácsot foszlósabbá tehetjük, mint a hagyományos kenyértésztát.
|