Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
2017.10.15. - A HÁLA KIFEJEZÉSE - ÉS AHOGY VISSZAHAT RÁNK

A HÁLA KIFEJEZÉSE - ÉS AHOGY VISSZAHAT RÁNK - 2017.10.15.

 

„Egy gazdag üzletember meglátott egy halászt a csónakja mellett, amint a parton fekve napozott. Nem állhatta meg szó nélkül:

- Miért nem mégy halászni? – kérdezte.
- Mert mára már eleget fogtam – felelte a halász.
- Miért nem fogsz még több halat? Hiszen, ahogy látom, az idődből kitelne… – faggatta tovább az üzletember.
- Mihez kezdenék a többel? – így a halász.
- Több pénzt tudnál keresni. Hamarosan egy egész halászflottád lenne, sok munkásod, és olyan gazdag lennél, mint én.

Erre a halász megkérdezte:
- És akkor mit csinálnék?
- Végre leülhetnél, napozhatnál, és élvezhetnéd az életed – mondta az üzletember.
- Miért, szerinted most mit csinálok? – jegyezte meg erre a halász."


Hányszor hallottad már magadtól, hogy semmire sincs időm. Hogy milyen fárasztó volt a napom? Hogy de jó lenne már egy kicsit pihenni? Elgondolkodtál már azon, hogy miért hajtasz nap mint nap? Miért kellenek újabb és újabb megszerzendő tárgyak az életedbe? Mit pótolsz a birtoklásukkal? Van értelme annak, amit csinálsz a mindennapokban? Mert minél több mindent akarsz, az annál több munkát, pénzt és energia befektetést igényel tőled. És annál inkább azt fogod érezni, hogy semmire sincs időd. Legfőképp magadra. Mi lenne, ha élveznéd, ami megvan az életedben. Ha hálás lennél már most is azért, amivel rendelkezel. Ha kicsit lassítanál a tempódon és észrevennéd, ami jó a mindennapjaidban. Csak úgy örülnél a kapcsolataidnak vagy a reggeli napsütésnek vagy egy kedves szónak. Ez nem kerül semmibe, de a pozitív hatása annál nagyobb. Próbáld ki!

 

A tudomány megerősítette: Egy hálás szív csak a hasznunkra válhat

Meglehetősen valószínűtlenül hangozhat, de ha kicsit lelassulunk, és időt szánunk arra, hogy őszintén értékeljük a jó dolgokat az életünkben - nem pedig azon aggodalmaskodunk, hogy mivel vagyunk elégedetlenek -, akkor radikális változások következhetnek be a fiziológiánkban. A hála működéselve tudományosan kimutatott, amely a következő: egyensúlyt teremt a szívritmus és az idegrendszer között, amely egy kedvező immunitás-változáshoz és hormonális egyensúlyhoz vezet, valamint megnövekszik az ún. DHEA anti-aging vegyület termelődése. A hálás életszemlélet nem fogja a rákot meggyógyítani, de megerősítheti a fiziológiai működésünket. Sőt, néhány kutatás kimutatta, hogy azok, akik többször éreznek és mutatnak ki hálát, kevesebb fájdalmat éreznek, kevesebbet kell orvoshoz fordulniuk, ritkább náluk a magas vérnyomás, és kevésbé gyakoriak a mentális megbetegedések.

További előnyei közé tartozik, hogy jelentős mértékben csökkenti a stresszt, a szorongást, az álmatlanságot és a depressziót. Tekintettel arra, hogy a stressz hozzájárul bizonyos betegségek - többek között szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, mentális betegségek, autoimmun folyamatok -, ezért legfőbb felelősségünk ezen egészségpusztító kór megállítása.

A hála nemcsak egy kulcs a sikerhez - önmagában is boldoggá tesz. Létezik például egy csodálatos kísérlet Robert Emmonstól (Kaliforniai Egyetem, Davis) és Michael McCulloghtól (Miami Egyetem): két csoportba osztották a tesztszemélyeket. Az egyik csoport feladata volt, hogy elmélkedjen azokon a dolgokon, amelyekért hálás az életében, a másik csoport hagyták egyszerűen csak gondolkodni, amin akartak. Ezeket a rövid gyakorlatokat minden héten megismételték a kutatók, 10 héten át. Az eredmény több mint egyértelmű volt: a hálás csoport messze több motivációt mutatott a kísérletek egész ideje alatt, mint a másik. Azt mondták, hogy boldogabbak és elégedettebbek az életükkel, sőt optimistábbak az elkövetkezendő hetekkel kapcsolatban. Az immunrendszerük és az egészségügyi értékeik is bizonyítottan javultak. Azaz, néhány hálás gondolat boldogabbá és egészségesebbé tette a kísérletben résztvevőket.

 

A boldogságon túl a hála még számos olyan lelkiállapothoz járul hozzá, amelyek mind egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá tesznek minket. A hála megélése csökkenti például az olyan negatív érzéseket, mint az irigység, a megbánás vagy a neheztelés, segít túljutni a traumákon és nehéz időkben növeli a mentális ellenállóképességünket. Ha úgy érezzük, van miért hálásnak lennünk, akkor kisebb eséllyel leszünk depressziósak, nő az önértékelésünk, és negatív szituációkban képesek leszünk empatikusabban és kevésbé agresszívan viselkedni.

A hálától kevésbé fogunk magunkra koncentrálni, hiszen az ő jótetteik fognak a szemünk előtt lebegni. A hálás életszemlélet által javul az önbecsülésünk, hiszen csökkenti a máshoz való hasonlítgatást. Ahelyett, hogy neheztelünk másokra a jobb fizetésük vagy jobb állásuk miatt - ami az alacsony önbecsülés egyik fő oka -, inkább tudjuk a másik ember elért eredményeit értékelni.

A hála kedvesebbé, barátságosabbá tesz minket, és emiatt több barátunk lesz. A hálás ember előbb fog segítségben részesülni szükség idején is. A hálás hozzáállás javítja az alvás minőségét, illetve lecsökkenti azt az időt, amikor megpróbálunk álomba szenderülni. A kulcsa persze ennek az, hogy nyilván egy aggódó, idegeskedő elme sokkal nehezebben tud elcsendesülni, mintha a pozitív dolgokra gondolnánk, amiknek örülhettünk a nap folyamán. Igen - a hála egy biztonságos és ingyenes altató..

Az emlékeink nincsenek kőbe vésve (nem azonos a hard-disc-kel ;-)). Az emlékképeink az idő során módosulnak - torzítottan emlékezünk vissza dolgokra az idő múlásával pl. az az ember kisebb / nagyobb / kegyetlenebb / kedvesebb stb volt. A hálás életszemlélet viszont segít abban, hogy a pozitívumokra emlékezzünk inkább, és képes arra is, hogy a semleges vagy éppen negatív emlékképeinket pozitívvá alakítsa. Egy tanulmányban leírják, hogy ahogy az embereket egy hálára okot adó élethelyzetbe helyeztek, sokkal könnyebben zártak le gyötrő emlékeket, a pozitívumokat felidézve, a negatív / semlegeseket áttranszformálva.

A hála segít a házasságunkat illetően is, hiszen a hálás életvitel csöökenti a szarkazmust, cinizmust, a másik állandó rosszallását, és erősíti a támogató, biztató, elismerő lelkületet.
A hálás ember a munkájában is jobban teljesít: nem köti le és meg az aggodalmaskodás, ezáltal sokkal produktívabb tud lenni, hiszen nem magára fókuszál.

A kutatások megerősítették, hogy a hálás emberek tipikusan sikeresebbek az életben és a nap folyamán is sokkal energikusabbnak érzik  magukat. Tehát ahogy reggel felébredünk, szánjunk egy percet arra az egy dologra, amiért aznap hálásak lehetünk. Koncentráljunk erre egész nap és engedjük meg magunknak, hogy érezzük az örömöt, amit ez generál. Lehet, hogy kis időbe telik, hogy átneveljük a gondolkodásunkat, de figyeljünk a kis dolgokra, amik a  nap folyamán történnek velünk, és ismerjük fel (és el), hogy hálásak lehetünk értük.

Sasvári Dalma