Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
2017.11.12. - AZ OLVASÁS EZÉRT IS HASZNOS

AZ OLVASÁS EZÉRT IS HASZNOS - 2017.11.12.

Kevesen tudják, hogy az olvasás több, mint egyszerű kikapcsolódás és kellemes időtöltés. Valójában mindezek mellett kifejezetten egészséges is. Még akkor is, ha csupán napi öt-tíz percet tudunk rászánni. Sokan azért nem olvasnak könyvet, mert mint mondják, nincs rá idejük. Pedig a legfrissebb kutatások szerint éppen a könyvolvasás hosszabbíthatja meg a várható élettartamot, akár két évvel is.

Becca R. Levy, a Yale University School of Public Health járványtani professzora szerint akár napi 30 perc olvasás is képes plusz éveket adni az embereknek. Levy és csapata arra a megállapításra jutott, hogy az olvasás komoly hatással van arra is, mikor halunk meg. Kutatásukhoz 50 év feletti férfiak és nők adatait vizsgálták meg, és követték nyomon 12 éven keresztül. A 3635 megfigyelt adataiból kiderült, hogy azok, akik heti 3 és fél órát töltöttek könyvolvasással, 17 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a 12 éves vizsgálat ideje alatt, azaz 23 százalékkal nőtt a túlélési esélyük. A könyvmolyok átlagosan két évvel élték túl könyvet nem olvasó társaikat. Ami a statisztikákat illeti (s talán ez nem meglepő), leginkább az egyetemi végzettségű, magas jövedelmű nők vesznek könyvet a kezükbe. Az is kiderült, hogy az újságok és folyóiratok olvasása is növeli némileg a várható élettartamot, igaz nem olyan mértékben, mint a könyveké.

Az olvasás megmozgatja az agyat

Bármit is olvasunk, legyen az kalandregény, vagy éppen egy szakácskönyv, az olvasás hatására az agyunkat olyan ingerek érik, mintha valójában megélnénk mindazt, ami a lapokon áll. Spanyol kutatók kiderítették, hogy ha például a "fahéj" szót olvassuk, akkor az agyunkban aktivitás mérhető a szaglásért felelős területen. Ugyanez a helyzet például akkor, ha mondjuk valamilyen mozgásról olvasunk, ilyenkor a mozgásért felelős rész aktiválódik.

"Egy-egy regény vagy novella olvasása hihetetlenül aktív és kreatív folyamat, mégpedig azért, mert közben több eredeti élményhez is juthatunk. Ennek oka főképp az, hogy valamilyen szinten minden ilyen mű hiányos. Hiszen még az ezeroldalas regények sem tudnak egy adott helyzetet teljes mértékben visszaadni. Azt persze meghatározza a szerző, hogy a maga részéről mit tart fontosnak, hiszen azt írja le és emeli ki, de a többit az olvasóra bízza" - magyarázza a professzor. Mint mondja, egy-egy mű megértéséhez az olvasóknak párbeszédekből és leírásokból kell megalkotniuk a teljes képet, ez pedig nagy kreativitást, komoly agymunkát igényel. Nem véletlen, hogy a legkorszerűbb tudományos kutató módszerek, képalkotó eljárások jól mutatják, hogy olvasás közben egész agyi hálózatok aktiválódnak, nem csak tisztán az olvasási vagy a látási központ.

Az amerikai Emory Egyetem tudósai funkciós MRI vizsgálat segítségével megkeresték azokat az ideghálózatokat, amik agyunkban a történetek olvasásával összefüggésbe hozhatók, és rájöttek, hogy a változások még napokkal az után is kimutathatók az agyban, hogy elolvastuk az adott történetet.

A tudósok ezek után elhatározták, hogy rájönnek, miként hatnak a regények és más történetek az emberi agyra, és miként okoznak maradandó változásokat benne. "A regények olvasása komolyan befolyásolja az agy 'pihenő állapotát', akár több napon keresztül is" - írják a kutatók. "A történetek befolyásolják az életünket, és bizonyos esetekben segíthetnek meghatározni a személyiségünket - nyilatkozta Gregory Berns, a kutatás vezetője - Szeretnénk megérteni, hogyan épülnek be agyunkba a különböző történetek, és hogyan változtatják meg az agyműködést."

A Brain Connectivity című tudományos szaklapban publikált kutatás során a tudósok 12 diák agyát vizsgálták meg funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI) 19 napon keresztül, mialatt a résztvevők mind Robert Harris Pompeii című regényét olvasták. A kutatók azért ezt a könyvet választották, mert azt szerették volna, ha erős narratív szállal rendelkező, izgalmas történetet olvasnak a résztvevők.A vizsgálatok az olvasást követő reggeleken fokozott agyi tevékenységet mutattak ki a bal temporális kéregben (ami főként a nyelvi felfogó-képességgel hozható összefüggésbe). "Bár a résztvevők a vizsgálat idején már nem olvastak, a fokozott agyi tevékenység másnap reggel is érzékelhető volt - nyilatkozta Berns professzor - Ez egyfajta 'árnyéktevékenység', ami talán legjobban az izommemóriához hasonlítható." A kutatók ezen kívül fokozott tevékenységet mutattak ki a központi barázdában is, ami az agy elsődleges szenzoros motoros régiója. Az ebben a régióban lévő idegsejtek felelősek a testi érzetek kialakulásáért, így például ezeknek köszönhetően, ha csak rágondolunk a futásra, azok az idegsejtek is aktiválódnak, amik a valódi futás közben is aktívak.

"Az idegi változások, amik mind a fizikai érzetekre, mind a valódi mozgásra jellemzőek, arra engednek következtetni, hogy már egy regény olvasása is segíthet nem csak mentálisan, hanem fizikailag is a főhős bőrébe bújnunk. Ráadásul ezek a változások meglehetősen tartósak, hiszen még mintegy öt nappal az olvasást követően is kimutathatóak."

Fejleszti az empátiás készséget

Az olvasás során rengeteget tanulunk, de nem csak lexikális értelemben. A történetek szereplőinek viselkedése, élete bepillantást enged olyan képzeletbeli (vagy akár valós) helyzetekbe, amelyekből akár még tapasztalatokat is szerezhetünk. Kutatások bizonyítják, hogy ezáltal fejlődnek az empátiás illetve szociális készségeink. Szakértők szerint erre különösen a romantikus regények, illetve a detektívregények alkalmasak.

Aki történeteket olvas, másként viszonyul a többi emberhez, állítják a York Egyetem kutatói. Egy könyv szereplőinek sorsát átélve, ön is jobban megértheti mások érzéseit. Aki például Jane Austen szemén keresztül is látja a világot, legközelebb talán könnyebben szót ért a sógornőjével.

Susan Greenfield brit tudós szerint, az olvasás segít a hosszantartó figyelem és a világos gondolkodás elsajátításában, ami a mai, twitterező generáció számára különösen fontos. A történetek felépítésükből adódóan arra késztetik az agyat, hogy összekapcsoljon egymás utáni eseményeket, felfedezzen ok-okozati összefüggéseket, aminek elsajátítására már egészen kicsi korban nagy szükség van. Ezért fontos, hogy a szülők biztassák gyermekeiket az olvasásra, ám emellett a könyvek révén kapcsolataink is gazdagodhatnak, más kultúrákat is megismerhetünk, ezáltal empatikusabbá válhatunk a környezetünk felé. Egy nemrégiben, a Michigan Egyetemen készült vizsgálat kimutatta, hogy az utóbbi tíz évben 48 százalékkal visszaesett a főiskolások empátiakészsége, és ezen az arányon sokat javíthatna az olvasás.

Az olvasástól boldogabbak leszünk

Több tanulmány is igazolja, hogy az életben az élmények sokkal boldogabbá tesznek, mint a tárgyak, és a materiális dolgok. Éppen ezért a rendszeres olvasástól az életminőségünk és a kedvünk is javulni fog. Akik sokat olvasnak, azok általában sokkal elégedettebbek az életükkel.

Bátorítja céljai megvalósítására

Önt is inspirálhatja, ha nyomon követi, ahogy valaki leküzdi az eléje tornyosuló akadályokat, állítják az Ohiói Állami Egyetem kutatói. Ha például arról olvas, hogy egy regény hőse belép a főnöke irodájába, talán ön is összeszedi a bátorságát, és fizetésemelést kér. Minél inkább azonosul egy kitalált személlyel, és átéli a vele történteket, annál valószínűbb, hogy ön is a tettek mezejére lép.

Segít beilleszkedni

Ha átéli egy regény szereplőinek társas kapcsolatait, könnyebben beilleszkedhet egy valódi közösségbe, mutatták ki a buffalói egyetem pszichológusai. Olvassa el például a Marley meg én című könyvet, és szívesebben fog szóba elegyedni a kutyasétáltatókkal a parkban.

Az olvasás oldja a stresszt

Elveszni egy izgalmas könyvben az egyik legjobb relaxáló tevékenység, amely kutatások szerint megelőzi a zenehallgatást, a sétát és a teázást is. Éppen ezért mindenkinek, aki sokat stresszel, vagy szorong, a lehető legtöbbet kellene olvasnia. Szakértők kimutatták, hogy már hat perc olvasás is képes lelassítani a szívverést, és csökkenteni az izomfeszültséget.

Javítja a memóriáját


Az olvasás másként dolgoztatja az agyát, mint amikor tévét néz vagy rádiót hallgat. Amikor elmerül egy izgalmas regényben vagy csak átfutja a kávéfőző használati utasítását, „agyában különleges idegkapcsolatok jönnek létre olyan területek között, amelyek más-más tevékenységért felelősek, mint például a látás, a nyelv és a tanulás”, nyilatkozta Ken Pugh professzor, a Haskins Laboratories elnöke és kutatási igazgatója az Oprah magazinnak. Ez az időtöltés arra ösztökéli az agyát, hogy gondolkozzon és összpontosítson.

Építi a szürkeállományt

A rendszeres olvasás edzésben tartja az agyat, óv a memóriavesztéstől, és fejleszti a kognitív képességeket is. Emellett lassítja az agy öregedési folyamatait, így idős korban különösen ajánlott. Az olvasás nemcsak segít karbantartani az agyat, hanem az időskori kóros szellemi hanyatlást is segíthet megelőzni. Emiatt pedig különösen nagy jelentősége van annak, hogy sokat és rendszeresen olvassunk. Azt azonban tudnunk kell, hogy a könyvforgatást nem elég akkor elkezdenünk, amikor már érezzük agyunk fáradását: "Fontos, hogy már fiatal korunkban is minél többet olvassunk, ne csak akkor, amikor már idősödni kezdünk. Minderre azért van szükség, mert idősebb korunkra az olvasásnak már egy jól begyakorolt tevékenységnek kell lennie" - hangsúlyozza szakértőnk. Mint mondja, az olvasás idősebb emberek esetében azért is fontos, mert nekik már arra is fel kell készülniük, hogy nyugdíjas korukban is hasznosnak érezhessék magukat. "Ebben az időszakban az olvasás mindenképpen segíti azt, hogy nyithassunk a világ felé, hogy új, ugyanakkor fontos dolgokat ismerhessünk meg. Erre szemléletes példa az útikönyvek szerepe, hiszen ezek olvasása kis túlzással akár nagyobb szellemi élményt jelenthet, mint egy többnapos utazás. Gondoljuk csak meg, hogy míg a kirándulások rendszerint komoly, kiszámított programokkal zajlanak, tempójuk pedig sokszor erőltetett, addig az útikönyvek a látnivalók ismertetése mellett a szerzők egyéniségét is megmutatják. Egy jól megírt útikönyv akár igazi irodalmi alkotás is lehet. És hála ennek, mi magunk is rögtön belekerülünk a történetbe, beleszőhetjük saját tapasztalatainkat."

Rejtélyes Alzheimer

Az olvasás amellett, hogy segít elejét venni a kóros időskori elbutulásnak, az ún. demenciáknak, konkrét betegségek megelőzését is segítheti. Ilyen például az Alzheimer-kór. "E betegség pontos kiváltó oka ugyan ma sem ismert, de vannak olyan vélemények, amelyek ezt a fajta szellemi hanyatlást a kórosan felgyorsult öregedésnek tulajdonítják. És mivel az olvasás segíti az agy fitten tartását, a fiatalon elkezdett, majd pedig az élet részévé váló olvasásnak szerepe lehet az Alzheimer-kór megelőzésben is. Mindezt - közvetve - tudományos eredmények is alátámasztják. Az már ugyanis bizonyított, hogy a magasabb végzettségű, magasabb kulturális és szellemi szinten élő emberek - akik jellemzően többet is olvasnak - nagyobb eséllyel kerülik el ezt a betegséget" - mondja Rajna professzor, majd hozzáteszi, hogy mindez feltehetően nem csak az Alzheimer-kórra igaz, hanem az időskori demenciák minden típusára.

Gyarapítja a szókincset

Bár önnek már nem kell brillíroznia az iskolai fogalmazásokban, a könyvek jelentősen bővíthetik szókészletét. A kutatók szerint szókincsünk 5-15 százalékát könyvekből tanuljuk, állítja az amerikai Scholastic gyermek- és tankönyvkiadó. Különösen fontos tehát az olvasás a gyerekek szellemi fejlődéséhez.http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/az_olvasas_hosszu_tavon_is_fokozza_az_agymukodest/20140107120942
http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/az_olvasas_az_agyat_is_karban_tartja_az_ideggyogyaszt_kerdeztuk/20120424115950
http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/az_olvasas_ezert_egeszseges/20170731111857
https://wellnesscafe.hu/aktualis/2012-09/az-olvasas-fel-egeszseg/
http://www.nagyszuloklapja.hu/hirek-erdekessegek/3477/aki-sokat-olvas-az-tovabb-el-meglepo-eredmenyre-jutottak-a-yale-egyetem-kutatoi.html
http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20170421/olvasas-segit-a-szorongason/
http://www.rd.hu/Gy%C3%B3gy%C3%ADt%C3%B3_olvas%C3%A1s

http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/bizonyitek_miert_jo_a_rendszeres_konyvolvasas/20160811131603

Sasvári Dalma