Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
2017.12.17. - ÍZÉRZÉKELÉS VÁLTOZÁSA....

AZ ÍZÉRZÉKELÉS VÁLTOZÁSA AZ ÉLET SORÁN - AVAGY MIÉRT VÁLOGATÓSAK A GYEREKEK

 

Az emberek jelentős része felnőttként megkedvel olyan ételeket, amelyeket gyerekként esze ágában sem volt megenni, a gyermekkori kedvencekre pedig rácsodálkozik, hogy mit is szerethetett ezeken akkoriban. Mi állhat e változás mögött?

Semmiképpen sem a járványos gyerekhiszti akadályozza a kapros tökfőzelék elfogyasztását serdületlen korban, hanem az, hogy az ízérzékelésünk sejtszinten alakul át gyökeresen. Az ízek érzékelése a szánkban, elsősorban a nyelvünkön elhelyezkedő ízlelőbimbókra épül, ezekben vannak a különféle alapízekre érzékeny receptorok.

Az ízérzékelés receptorainak túlnyomó része a nyelvünkön található. A nyelv nyálkahártyájának kiemelkedései, a szemölcsök egy része mikroszkopikus méretű ízlelőbimbókat tartalmaz. Az ízlelőbimbókban receptorsejtek vannak, amelyek négyféle alapíz érzékelésére alkalmasak. Az édes, a sós, a savanyú és a keserű ízek különböző arányú keveréke hozza létre az összes ízkombinációt. Az ízlelőbimbókból az ingerület agyidegek rostjain a talamuszba, majd átkapcsolás után a fali lebenybe jut. Itt alakul ki az ízérzet.

Az életkor előrehaladásával az ízlelőbimbók száma és ezzel az ízérzékelés teljesítménye is csökken. A felnőttek ezért kedvelik jobban az erősebben fűszerezett, több ízanyagot tartalmazó ételeket, mint a gyerekek.

Egy átlagos felnőtt szájában 10 ezer ízlelőbimbó dolgozik, amelyek nagyjából két hét után elhalnak, majd újak termelődnek a régiek helyén. Gyerekként még 30 ezer ízlelőbimbónk van, ezeknek a kétharmada a kamaszkorban pusztul el a rendes életciklusa szerint, de aztán nem regenerálódik. A pubertás elmúlásával ismét egyensúlyba kerül az ízlelőbimbók elhalásának és újjászületésének ritmusa.

A gyerekek tehát sokkal intenzívebben, és kifinomultabban érzékelik az ízeket, mint a felnőttek. És ez nem csak mennyiségi kérdés. Gyerekkorban sokkal több kalóriára van szüksége a szervezetnek, ezért az ízlelőbimbók a magas energiatartalmú, vagyis cukros és zsíros ételekre hangoltak. Ezért imádják annyira az édességet a kisgyerekek. Mivel érzékenyebb az ízlelésük, a keserű és savanyú ízeket is erősebben érzik, ezért az ilyen ízű ételek taszítóak lehetnek számukra, mert egyszerűen túl keserűnek vagy túl savanyúnak érzik őket. (Egyes kutatások ezzel magyarázzák, hogy a gyerekek miért nem szeretik a zöldségeket.)

Valószínűleg senki sem emlékszik csecsemőkorából az élményre, de egy kutatás szerint azért a vaníliás fagylalt a legnépszerűbb ízű fagyi világszerte, mert ez hasonlít a legjobban az anyatej ízére. A Marketing Clinic tanácsadó cég - amely javaslatokat ad az élelmiszer-ipari cégeknek a termékek megjelenésére és ízére egyaránt - kutatásának vezetője szerint legalábbis a vaníliafagylalt emlékezteti tudat alatt leginkább a felnőtteket a csecsemőkorra. Az emberi agy pedig már újszülöttként elkezdi párosítani az ízeket az érzelmekkel, és ebben a korai szakaszban az evés megnyugvást jelent; a vaníliás jellegű anyatej tehát a komfortérzet maga - mondta Chris Luckhurst. Annak ellenére, hogy vannak olyan ízek, amik végigkísérik az ember életét, nagy különbségek vannak az ízérzékelésben és étvágyban egyaránt, függően az életkortól.

A Butterkist által készített felmérésben 1950 brit személyt kérdeztek meg arról, melyek azok az ételek, amelyeket gyerekként utáltak, felnőttként azonban szeretnek. Az eredményekből az derült ki, hogy a többség nehezen tudja értékelni a makrélához hasonló, erős ízű halakat gyerekként, sőt még tizenéves korban is. Az érlelt sajtok sincsenek jobb helyzetben, mivel az emberek többsége csak 21 éves kor felett kezdi igazán értékelni az ízüket. Az sem meglepő, hogy számos zöldség is előkelő helyen szerepel a listán: a spenót és a paprika is csak 21 éves kor körül kezd kellemessé válni az ízlelőbimbóink számára. A 20 „felnőtt-étel” között szerepelt a chilis szósz, az uborka, a fokhagyma és a torma is. A gyermekkorban legkevésbé kedvelt íznek azonban a kecskesajt bizonyult; ezt az átlagemberek csak 28 éves kor körül kezdik értékelni. Huszonnégy éves korunk táján kezd ízleni az osztriga, és csak 25 éves korunk körül kezdjük szeretni az olajbogyót.

Az evés tehát sokkal intenzívebb élmény a kisgyereknek, mint a felnőttnek. Egyes feltételezések szerint szinesztéziával születünk (az érzéki ingereket nemcsak a nekik megfelelő, hanem más érzékszervek is közvetítik, például egy kép ízleléssel is érezhető), eszerint a kisgyerekek 3D-ben vagy Dolby surroundban érzékelik az ízeket, ami lassan elmúlik. A babák ízlelőbimbói a zsíros, édes tejre és az ehhez hasonló ízekre vannak kihegyezve. Mohammed Moghadasian, a táplálkozástudományok professzora szerint ez azért van, mert sokkal több kalóriára van szükségük a súlygyarapodáshoz, mint a felnőtteknek. A sós és savanyú ízek még nem szerepelnek a radarjukon, a keserű pedig - mint lehetséges méregforrás - kifejezetten undort vált ki, és a gyerekek javarészt édesszájúak maradnak egészen a pubertáskorig.

A kamaszkor végére kialakuló ízlelőbimbó-térkép 40 éves kor körül kezd újra megváltozni, ilyenkor lassul le az új receptorok növekedési üteme, miközben a régiek elhalása ugyanúgy megy tovább. Az eredmény: ahogy idősödik az ember, úgy tompul az ízérzékelése. (És azzal párhuzamosan a szaglóérzéke is: 80 éves korra az embernek gyakorlatilag alig marad szaglása.) Ennek a hatása, hogy a középkorú, és idősebb emberek az intenzívebb ízű és fűszeresebb ételeket szeretik. Ez a folyamat magyarázza tehát, hogy miért szeretünk más-más ételeket gyerekként, felnőttként, és idős korunkban.

A kamaszok nagy része már szeret felnőttes dolgokat kipróbálni, hogy idősebbnek, felnőttnek tűnjön. Ezért igyekeznek megszeretni azokat az ízeket is, amiket egyébként ki nem állhatnak, például a keserű kávét és a sört. A többség egy ideig csak úgy tesz, mintha ízlene neki, egészen addig, amíg az ízlelőbimbók egyszer csak valóban megszokják a keserűséget és a hozzá kapcsolódó enyhén maró érzést. A fiatalok az alkoholtermékek közül is inkább az édeset kedvelik, Luckhurst szerint legfőképp akkor, ha jellemzően feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, például üdítőket.

Az évek múlásával hozzászokunk az erősebb ízekhez, megszeretjük például a szardellát vagy az csípős sajtokat, ugyanakkor ez nem feltétlenül a szofisztikáltabb ízlés jele. Az ízérzékelés ugyanis romlik a kor előrehaladtával - elsősorban a dohányosoknál vagy azoknál, akik sokszor égették meg a nyelvüket -, és egyszerűen nem érezzük annyira erősnek az egyébként erős, csípős ízeket. A korral egyre kevésbé fogadjuk be az új ízeket is. Moghadasian professzor szerint ez a jelenség a programozás, ami befolyásolja, hogyan reagálunk az ételre. Ha fiatalon hozzászokunk egy adott étrendhez, az agyunk az ehhez az étrendhez kapcsolható ízeket, színeket és állagot fogadja be. Idősebb korban pedig már nehezebben lehet az agyat képezni és az információk megtartásának képessége is egyre csökken. A professzor szerint ezért jellemző az, hogy a 35-40 év feletti bevándorlók már kisebb eséllyel szokják meg az új ország konyháját, inkább ragaszkodnak a hazai ízekhez, míg a gyerekek könnyen alkalmazkodnak a befogadó ország ízvilágához.

Milyen jó, hogy felnőttként már sokkal inkább hajlandóak vagyunk elfogyasztani a gyógyító zöldségeket is, hiszen nem érezzük az olykor kesernyésebb ízeket olyan intenzíven. Ez is a csodálatos isteni tervezettségre utal!

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/erzekszervek/cikkek/miert_szeretunk_mas_eteleket_felnottkent/20161121112249
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-11-evfolyam/a-szaglas-es-az-izerzekeles/az-izerzekeles
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130204-az-eletkor-is-tehet-az-izles-valtozasasrol.html
http://www.life.hu/csalad/20150217-hogyan-befolyasolja-a-gasztronomiai-izlest-az-eletkor.html
http://mindset.co.hu/legalabb-csak-kostold-meg-valogatos-gyerekek-es-az-etel-neofobia-i-resz-2/
http://semmelweis.hu/fulorrgegeszet/szaglas-es-izerzes/

Sasvári Dalma